OM eist zes jaar en TBS voor poging doodslag echtgenote

Een 70-jarige man uit Mijdrecht heeft vandaag een gevangenisstraf van zes jaar en TBS met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland acht bewezen dat hij zijn echtgenote in juli vorig jaar heeft geprobeerd te doden.

De officier van justitie verdenkt de verdachte ervan in de vroege ochtend van 9 juli 2016 het slachtoffer te hebben opgewacht bij de uitgang van haar tijdelijke onderkomen in Mijdrecht. Zij verbleef daar sinds een recente relatiebreuk met de verdachte. Nadat de verdachte het slachtoffer wurgde met zijn riem, heeft hij haar voor dood achter gelaten. Een gealarmeerde vriendin trof het slachtoffer buiten kennis aan, waarna zij de politie waarschuwde. Het slachtoffer is vervolgens naar het ziekenhuis over gebracht en overleefde het incident. De verdachte meldde zich diezelfde ochtend op het politiebureau.

Hoewel de verdachte zegt zich niets van het incident te herinneren, acht het Openbaar Ministerie het bewezen dat hij verantwoordelijk is voor de poging doodslag. Kort na het incident belde de verdachte met diverse mensen, waaronder zijn kinderen, en vertelde hij hen dat hij zijn vrouw had gedood. Ook aangetroffen DNA-sporen en de verklaring van het slachtoffer dragen bij aan het bewijs. Omdat niet bewezen kan worden dat de man vooraf het plan had de vrouw van het leven te beroven, heeft de officier vrijspraak gevraagd voor poging moord.

Het Openbaar Ministerie acht het op grond van rapportages van een psycholoog en psychiater noodzakelijk dat de verdachte intensief behandeld wordt. Behalve een gevangenisstraf van zes jaar is daarom ook TBS met dwangverpleging geƫist om de kans op recidive te minimaliseren.

De rechtbank Midden-Nederland doet over twee weken uitspraak.