Drie jaar cel geëist voor poging doodslag en diefstal

Tegen vijf vrouwen in de leeftijd van 21 tot 52 jaar heeft het OM een gevangenisstraf van drie jaar geëist. De vrouwen zouden op 28 oktober 2016 een 88-jarige vrouw van haar sieraden hebben bestolen via een babbeltruc. Ook zouden zij een kluis tijdens een achtervolging uit een rijdende auto hebben gegooid. Een automobilist en motoragent botsten daar vervolgens tegen aan.

De hoogbejaarde vrouw zou in haar eigen woning aan de Apollolaan zijn bestolen van sieraden, tien horloges van haar overleden man en een kluis vol sieradendozen. Eén van de vijf verdachten had zich volgens de 88-jarige vrouw voorgedaan als een medewerkster van thuiszorg. Zij zou het slachtoffer aan de praat hebben gehouden, waardoor de andere verdachten ongezien haar woning in konden komen. Nadat de zogenaamde medewerkster van thuiszorg de woning had verlaten, merkte het slachtoffer dat ze was bestolen.

Verkeerscontrole

De vijf vrouwen zouden na de diefstal een grootschalige verkeerscontrole van de politie en de Belastingdienst hebben ontweken. Zij werden vervolgens achtervolgd door een motoragent en zijn uiteindelijk staande gehouden, nadat ze eerder een stopteken hadden genegeerd. Tijdens de achtervolging werd volgens het OM de buitgemaakte kluis uit de auto gegooid waar vervolgens een automobilist en een andere motoragent op botsten. In en om de auto werden sieraden aangetroffen die van de diefstal van de 88-jarige vrouw afkomstig waren.

Gezamenlijk verantwoordelijk

Volgens de officier van justitie hebben de vijf vrouwen met het gooien van de kluis uit een rijdende auto het risico genomen op een dodelijk ongeval, wat volgens de officier geldt als een poging doodslag. Dat de motoragent na de botsing met de kluis niet ten val is gekomen komt alleen door zijn rijvaardigheid. De officier van justitie acht de groep vrouwen gezamenlijk verantwoordelijk voor zowel de diefstal uit de woning als de poging doodslag op de motoragent en de automobilist. Ze eist daarom dezelfde gevangenisstraf tegen de vijf vrouwen.