Eisen omkopingszaak rond overname Rendo: Drie jaar cel en meer dan 1,7 miljoen betalen
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Assen gevangenisstraffen tot drie jaar geëist tegen de voormalig bestuurders van Rendo en van Electrabel voor ambtelijke omkoping met valse facturen. Dat gebeurde bij de verkoop van een onderdeel van Rendo aan Electrabel: “De twee bestuurders hebben hun macht misbruikt om er zelf beter van te worden” zei de officier op zitting: “Het effect van corruptie is dat mensen het vertrouwen in instellingen die onze samenleving bij elkaar houden zoals de politiek, de gemeenten, de gezondheidszorg of bijvoorbeeld de nutsvoorzieningen kwijt raken. Dat is ernstig. Mede daarom zijn gevangenisstraffen van een lange duur passend.”
Een onderdeel van Rendo werd in 2007 verkocht aan Electrabel. Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat de bestuurder van Rendo in totaal 1.000.000 euro aan steekpenningen van de bestuurder van Electrabel ontving. In ruil voor de steekpenningen zou de verkoop van Rendo aan Electrabel zijn gegund. De bestuurder van Rendo deed de Raad van commissarissen van Rendo voorkomen of het bod van Electrabel hoger was dan een ander bod dat zou zijn gedaan. Terwijl uit onderzoek blijkt dat dit niet zo was.
Om de 1.000.000 euro aan steekpenningen in de administratie van Electrabel te kunnen verwerken zou Electrabel zeven valse facturen van het bedrijf Van de bestuurder van Rendo hebben ontvangen. Toen de Belastingdienst na een boekencontrole bij Electrabel en vroeg om de onderbouwing van die facturen, zou de bestuurder van Rendo een tennisvriend hebben gevraagd om valse documenten te ondertekenen die deden voorkomen of er een computerprogramma aan Electrabel zou zijn geleverd. Onderzoek door de FIOD wijst uit dat het computerprogramma nooit heeft bestaan. De tennisvriend had in ruil voor de ondertekening een fictieve arbeidsovereenkomst en loon ter hoogte van 60.000 euro ontvangen van het bedrijf van de bestuurder van Rendo.
Corruptie ondermijnt
De bestuurdersvan Rendo en Electrabel hadden goedbetaalde functies, zei de officier op zitting: “Beiden hadden een voorbeeldfunctie als bestuurder bij een energiebedrijf. Beiden hebben de aan hen toevertrouwde macht misbruikt voor hun eigen gewin. En dat is ernstig.” Een effect van corruptie kan zijn dat mensen het vertrouwen in de overheid en instellingen kwijt raken: “Dit wegvallen van vertrouwen van burgers zorgt er voor dat de sociale structuur en het vertrouwen van burgers in de maatschappij wordt ondermijnd”. De officier van justitie vervolgde: “Eerlijke economische processen komen in gevaar wanneer toebedeling van opdrachten of de gunning van een koop wordt bepaald onder invloed van corruptie. De kosten van corruptie werken op die manier door en verhogen uiteindelijk ook de kosten van de diensten of producten die wij als consumenten en als Staat moeten betalen. De kosten van corruptie worden uiteindelijk dus doorberekend aan ons allemaal”. Niet alleen hebben de klanten van Electrabel bijgedragen aan het opbrengen van het smeergeld, de Nederlandse belastingbetaler heeft hier via de belastingaftrek die Electrabel had, ook aan bijgedragen. En dan hebben we het nog niet aan de inkomsten die de overheid heeft misgelopen door het verkopen van Rendo voor niet het hoogste bod.
Straffen
Om duidelijk te maken dat corruptie niet geaccepteerd wordt, eist de officier van justitie een gevangenisstraf van drie jaar tegen de bestuurder van Rendo. Aanvullend eiste hij een boete van 100.000 euro. Tegen de bestuurder van Electrabel eiste de officier twee jaar gevangenisstraf: “Hij werd door de fraude aangezet door de bestuurder van Rendo. Maar ook deze verdachte heeft anderen meegesleurd en door medewerkers onder druk te zetten heeft hij betaling van de valse facturen erdoor gedrukt. Hij heeft hiermee de administratie van een groot internationaal bedrijf gecorrumpeerd”. De officier eiste tegen het bedrijf Van de bestuurder van Rendo een boete van 500.000 euro en verbeurdverklaring van de door het bedrijf ontvangen steekpenningen. Het gaat om 1.190.000 euro.
De tennisvriend heeft een strafbeschikking opgelegd gekregen van 180 uur werkstraf en een ontneming van EUR 60.000, zijnde het bedrag dat hij van het bedrijf van de bestuurder van Rendo gekregen had. Met Electrabel is getransigeerd. Zij heeft een transactie aanvaard in de vorm van betaling van 3.000.000 euro. Het ontnemingsbedrag van Electrabel – 2.500.000 euro- is door het Openbaar Ministerie aan Rendo doorbetaald.