Tot 9 maanden cel geëist voor witwassen in drugsonderzoek

Het Openbaar Ministerie  (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Oost-Brabant op verdenking van witwassen een onvoorwaardelijke celstraf van 9 maanden geëist tegen een 68-jarige man uit Breda. Ook mag hij het bedrag van bijna 105.000 euro dat in zijn auto en woningen is aangetroffen niet terugkrijgen. Zijn 46-jarige partner, een vrouw uit Haarlem, hoorde een werkstraf van 240 uur en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen.

Drugsmisdrijven

De Bredanaar zit thans de straf van 42 maanden uit die de rechtbank hem in april in een groot drugsonderzoek oplegde. Hij is op 29 juni 2015 op heterdaad aangehouden tijdens een drugsoverdracht. In het verleden kreeg hij al 8,5 jaar aan gevangenisstraf voor drugsmisdrijven opgelegd.

Tienduizenden euro’s verstopt

De witwasverdenking is ontstaan nadat bij de doorzoeking van de woningen in Breda en Haarlem, naast drugs, grote hoeveelheden contant geld zijn aangetroffen. Het geld was op diverse plaatsen verstopt in de twee woningen. In Breda werd bijna 83.000 euro gevonden in een envelop en in een vuilniszak op zolder. Verder is in verborgen ruimten van de auto van de Bredase verdachte en bij zijn fouillering nog bijna 7.000 euro gevonden. In de woning van de Haarlemse is bij doorzoeking 20.000 euro aangetroffen en in beslag genomen.

Onverklaarbare bedragen en uitgaven

De fiscale en financiële gegevens van beiden laten zien dat de man en vrouw over weinig inkomsten beschikken en zowel huur- als zorgtoeslag ontvangen.

De regelmatige stortingen van aanzienlijke bedragen op de bankrekening van de man, de bij beiden aangetroffen contante bedragen en hun uitgaven zijn niet verenigbaar met hun vastgestelde inkomsten, aldus het OM. De aanklager op zitting: “Er zijn goederen gekocht en betalingen gedaan met crimineel verkregen geld. De aanschaf van een Saab-cabrio, gedane moneytransfers en vooral gemaakte verbouwings- en inrichtingskosten van ruim 50.000 euro kunnen niet worden verantwoord uit legale inkomstenbronnen.”

Uitspraak

De rechtbank doet op 24 augustus om 13.00 uur uitspraak.