OM eist bijna 5 miljoen boete en 300 miljoen euro ontneming in zaak tegen Takilant Limited

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag de maximale boete van 4.740.000 geëist tegen de rechtspersoon Takilant limited ( hierna: Takilant) uit Gibraltar voor het medeplegen van omkoping, valsheid in geschrift en het witwassen van ruim 300 miljoen euro. Het OM eist daarnaast verbeurdverklaring van de 6% aandelen van Takilant in een dochterbedrijf van TeliaSonera, omdat deze gebruikt zijn voor de omkoping. Verder wil het OM het wederrechtelijk verkregen voordeel van 300 miljoen euro ontnemen.

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat Takilant door omkoping door de in Nederland gevestigde bedrijven Vimpelcom en TeliaSonera ruim 300 miljoen euro aan steekpenningen heeft ontvangen. De steekpenningen zouden zijn betaald in ruil voor toetreding tot de Oezbeekse Telecommarkt en ook om daarop actief te kunnen blijven. De begunstigde van de gelden was volgens het OM de dochter van de Oezbeekse president: "Zogenaamd wegens betrokkenheid bij de Telecommarkt, volgens het OM gewoon corruptie".

Anderen meegesleurd in corruptie

Corruptie en daaraan gerelateerde strafbare feiten zijn ernstig vanwege het ondermijnende en corrumperende karakter op de samenleving. Corruptie zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit van overheden, met grote morele en politieke gevolgen. (Internationale) corruptie tast de vrije marktwerking aan en vormt een bedreiging voor de internationale stabiliteit: "Voor de betaling van de steekpenningen is gebruik gemaakt van Nederlandse juridische en financiële dienstverleners met alle gevolgen van dien" zei de officier van justitie op zitting: "zij worden zo meegesleurd in de internationale corruptie met alle negatieve effecten van dien; Notarissen die de aandelentransacties hebben verricht. Accountants die de boeken hebben gecontroleerd. Banken via welke betalingen zijn gedaan. Ook zij plukken de zure vruchten van het wantrouwen dat ontstaat in de Nederlandse financiele markten en alle dienstverlening die daarmee samen hangt."

Geldboete

Gezien de maatschappelijke impact van ambtelijke corruptie vindt het Openbaar Ministerie een hoge geldboete gewenst en geboden: "Als vergelding maar ook ter voorkoming van in de toekomst te plegen strafbare feiten". Zei de officier op zitting: "Het vertoonde criminele gedrag dient geen navolging, niet door de verdachte en ook niet door anderen." Gezien de lange tijdsperiode waarin de corruptie plaats heeft gevonden, het structurele karakter van de omkopingen, het daarmee gepaard gaande ongelimiteerde machtsmisbruik, en de enorme bedragen  aan steekpenningen zijn ontvangen acht het OM de oplegging van de maximale geldboete van 4.740.000 euro voor alle feiten gepast.

Verbeurdverklaring aandelen en ontneming

Behalve een boete eist het OM ook verbeurdverklaring van de 6% aandelen van Takilant in TeliaSonera Uzbek Telecom Holding BV. Deze aandelen kwalificeren zowel als opbrengst van de omkoping, als ook de voorwerpen met behulp waarvan de omkoping heeft plaatsgevonden: " De aandelen zijn tot op heden in eigendom van Takilant. Dit betekent dat Takilant nog steeds aandeelhouder is van een van de bedrijven die zij gedwongen heeft tot omkoping. Hiermee blijft het gevaar van voortdurende omkoping bestaan. Dit is een zeer onwenselijke situatie en deze kan hersteld worden door de verbeurdverklaring van deze aandelen als bijkomende straf op te leggen."  Zei de officier op zitting. Ook wil het OM de ontvangen steekpenningen van in totaal 302.000.000 euro  ontnemen, omdat misdaad niet mag lonen.

In februari 2016 heeft Vimpelcom ter voorkoming van strafrechtelijke vervolging een bedrag van 395 miljoen USD aan de Nederlandse staat betaald. Het onderzoek naar natuurlijke personen en het bedrijf TeliaSonera wordt voortgezet.