Veroordelingen voor brandstofdieven

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag twee mannen veroordeeld voor maandenlange, grootschalige brandstofdiefstal tot respectievelijk een gevangenisstraf van acht maanden en een taakstraf van 100 uur.

De gestolen brandstof werd opgeslagen in grote vaten in een loods in Kerkdriel en van daaruit doorverkocht. De verdachten maakten gebruik van bestelbusjes waarin lege vaten werden volgepompt via een gat in de bodem van het voertuig. Bij de gedupeerde tankstations werden de putdeksels van de brandstoftanks geforceerd.

Het aantal brandstofdiefstallen in Nederland is sinds medio 2013 explosief gestegen. Dat komt vooral doordat sinds 1 januari 2013 halfzware olie en gasolie zijn verdwenen van de Nederlandse markt en  vanaf die datum de goedkope rode diesel is verboden.

Strafblad

De verdachten hadden al een groot strafblad, met veel veroordelingen, waaronder ook vermogensmisdrijven. Het leek er op dat de een, zonder vaste woon- of verblijfplaats,  de leider was en de ander, een inwoner van Den Bosch, zijn gewillige dienaar.

Het enige motief van de verdachten was gemakkelijk geld verdienen. Zij stonden terecht voor de goed georganiseerde diefstal van in totaal 11.000 liter brandstof.