Eis: tot 8 jaar cel voor overtreding Opiumwet en bezit raketwerper

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank Oost-Brabant in ’s-Hertogenbosch gevangenisstraffen van 3 en 8 jaar geëist tegen drie mannen (30, 38 en 46 jaar) uit Best en Eindhoven. Het gaat om een verhuurder (eis 3 jaar) en twee huurders (eis 8 jaar) van een loods in Eindhoven.

De drie worden verdacht van overtreding van de Opiumwet. De twee huurders is bovendien het voorhanden hebben van een raketwerper met raket en twee geweren ten laste gelegd.

“Niet te goeder trouw”

De officier van justitie heeft vandaag op zitting het verweer van de 46-jarige Eindhovense eigenaar van de loods van tafel geveegd. Het OM gelooft niets van diens bewering “de partij formamide te goeder trouw te hebben besteld als ‘weekmaker voor plastic’”. Wel heeft het er alle schijn van dat de man de partij in opdracht heeft besteld en zijn loods beschikbaar heeft gesteld, maar verder niet betrokken was bij zijn twee huurders.

Onderzoek

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is in april 2014 een onderzoek gestart. Aanleiding daarvoor was informatie van de belastingdienst waaruit bleek dat het –inmiddels failliete- bedrijf in Eindhoven van een van de drie verdachten een ‘bedrijfsvreemde’ partij van 16.000 liter formamide had besteld in China. Een observatieteam van de politie heeft op 24 april dat jaar waargenomen hoe die partij bij het bedrijf werd gelost.

De strafrechtelijke vervolging van een vierde verdachte, een 31-jarige man uit Best, is beëindigd vanwege zijn dood in de nacht van 12 op 13 april 2015 in Eindhoven.

Duizenden liters drugsprecursoren

Bij een inval in de loods van het bedrijf in Eindhoven op 25 april 2014 is de politie gestuit op die partij van 16.000 liter formamide. Met deze grondstof kan zo’n 11.000 kilogram van de synthetische drug amfetamine worden geproduceerd. Ook heeft de politie er ongeveer 8.600 liter monomethylamine aangetroffen. Daarmee zouden ruim 100.000.000 MDMA-pillen kunnen worden geproduceerd.

Naast deze zogenoemde drugsprecursoren, zijn een tabletteermachine, 600 kilo apaan, ruim 70 kilo amfetamine, 280 kilo MDMA en onbekende hoeveelheden aceton, zoutzuur en PMK aangetroffen en in beslaggenomen.

Grof geschut

Politiemensen hebben die dag bovendien grof geschut ontdekt in de loods. Bij doorzoeking van de ruimte vonden zij een antitankbrisant granaatwerper met scherpe raket, een semi-automatisch en een automatisch geweer met patroonmagazijnen. Deze vuurwapens zijn eveneens in beslaggenomen.

De rechtbank doet op 16 maart 2016 uitspraak.