OM eist 3,5 jaar gevangenisstraf tegen drie synthetische drugsproducenten
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren voor de rechtbank ’s-Hertogenbosch tegen drie verdachten van het produceren van synthetische drugs onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 3 jaar en 6 maanden geëist.
Onderzoek
Het Landelijk Parket van het OM is in januari 2015 een onderzoek naar synthetische drugsproductie gestart, op basis van informatie van het Team Criminele Inlichtingen.
Bij een inval in een loods van een bedrijf in Waalwijk op 8 mei 2015 heeft de politie een draaiend MDMA lab aangetroffen en 46 kilo MDMA in beslag genomen. Agenten hebben tijdens de inval twee verdachten op heterdaad betrapt en aangehouden. Het gaat om twee mannen van 47 jaar oud uit Tilburg en Sprang-Capelle. De derde verdachte (50, Oisterwijk) is kort erna in juni aangehouden in zijn woonplaats.
Bekend bij de politie
Alle drie de verdachten zijn bekenden van de politie en eerder veroordeeld voor delicten in relatie tot synthetische drugs of overtreding van de Opiumwet. Een van hen zat nog in zijn proeftijd toen hij juni vorig jaar werd aangehouden. De officier van justitie beschouwt twee van de mannen (uit Tilburg en Oisterwijk) als de initiatiefnemers voor het drugslab. Zij zouden voor de spullen en chemicaliën hebben gezorgd. De derde verdachte heeft volgens het OM de loods van zijn bedrijf beschikbaar gesteld, vermoedelijk om uit de schulden te komen.
De officier verdenkt alle drie de verdachten van zeker twee producties van synthetische drugs (MDMA).
Intensivering Zuid
Het onderzoek valt binnen de ruim een jaar geleden gestarte geïntensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg.
Deze aanpak, ‘Intensivering Zuid’, heeft tot doel als één daadkrachtige integrale overheid (OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, de Regionale Informatie en Expertisecentra en de Taskforce Brabant-Zeeland) criminele netwerken te verstoren en de productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen. Zo wordt bovendien dumping van drugsafval in het milieu teruggebracht en vermenging tussen de boven- en onderwereld bestreden.
De aanpak kenmerkt zich door zogenoemde 'korte klaponderzoeken' met een korte looptijd tot drie maanden.